Křepelky
V České republice jsou nejvíce rozšířené pro domácí chov dva druhy, čínské (převážně žijí v párech) a japonské (chovají se v hejnu). Japonské dále mají 2 užitkové typy - nosný a masný (tedy brojlerový typ).
Nosný typ za dobu chovu prošel intenzivní selekcí za účelem co nejvyšší produkce vajec. Živá hmotnost nosných křepelek je cca 180 g. Produkce vajec je až 320 vajec/rok, o váze jednoho vajíčka v průměru 12g .
Masný typ je šlechtěn za účelem co nejvyšší užitkovosti na maso. Živá hmotnost masných v dnešní době dosahuje až kolem 500 g. Produkce vajec je při kvalitní stravě téměř srovnatelná s produkcí vajec u nosných, mají však převážně vajíčka větší hmotnost a to okolo 15g, není vyjímkou i nad 20g.
Snáška začíná u nosnic převážně ve stáří 35 až 42 dnů. Ale není kam spěchat, je potřeba, aby křepelky řádně pohlavně dospěly.
Líhnutí trvá 17 dní. Tyto křepelky nemají zachován pud sezení na vejcích, proto je musíme líhnout v líhni. Občas se stane, že křepelka i zasedne, sedí, vyjimečně i vysedí mláďata, ale většinou je nezahřívá, nevodí. Mláďata většinou uhynou. Neříkáme tím, že je to zcela nemožné, ale nebývá tomu tak.
V našem chovu najdete křepelky japonské, masného typu v barevných rázech - přírodní, perlová, zlatá a anglická bílá. Přestože křepelky v dnešní době mají různé názvy, anglická, francouzská, faraon, jumbo, goliáš ... stále se jedná o křepelky druhu japonská. Barevných rázů je mnoho.
PÁR INFORMACÍ KE KŘEPELČÍM VAJÍČKÁM¨
Křepelčí vajíčko tvoří = 33% žloutek, 59% bílek a 8% skořápka. Přestože jsou tyto vajíčka 3x menší než slepičí, obsahují například: 2,5 násobně více vitamínu A... 2,8 násobně více vitamínu B1... 2,2 násobně vitamínu B2 a 5x více fosforu. Dale obsahují vysoké množství vitamínů D, E, B12, fosfor, měď, vápník, železo a stopové prvky hořčíku.
Křepelčí vejce obsahují také vysoce hodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, fosfatidy (lecitin), sacharidy a další specifické biologicky účinné látky, které příznivě působí při léčení kardiovaskulárních chorob, ekzémů, cukrovky, astmatu, poruch zažívacího traktu a výrazně posilují imunitu organizmu. Vejce od japonských křepelek urychlují rekonvalescenci při celkové vyčerpanosti organismu, po operacích apod. Další velká cennost je ve skořápce. Vedle lehce vstřebatelného vápníku je to pro nás potřebná měď, dále zinek, křemík a molybden. Doporučuji skořápku neloupat, jen lehce pomačkat a i se skořápkou sníst. Komu by tento postup konzumace nevyhovoval, tak vajíčka oloupat, usušit a pak a skořápku rozmixovat a přidat do jakékoliv pomazánky-to dělám já . Vaří se necelé dvě minuty, denní dávka pro děti 2 - 3 ks, pro dospělé 4 - 5 ks.
Riboflavin pomáhá získat energii z přijaté potravy a selen je dobrý pro obranyschopnost organismu a rovněž se podílí na správné funkci štítné žlázy.
Vitamín B12 a železo hrají roli při tvorbě červených krvinek a podporují zdraví nervového systému.
Cholin je nezbytný k tomu, aby pomáhal lidskému tělu vytvářet acetylcholin, což je neurotransmiter, který odesílá zprávy z nervového systému do svalů.
Drobná vejce jsou však nejenom plná živin, ale jsou v nich také antioxidanty, které podporují léčbu některých onemocnění.
Pouze kvalitní stravou, čistotou chovu a dalšími faktory lze dosáhnout kvalitních vajíček.
A proto u nás dostávají křepelky kvalitní krmnou směs, jako zdroj bílkovin krmíme červíkama a dále jim podáváme salát, listy pampelišky, kopřivy a další....